מעצר צבאי

עריקות בצה״ל – כיצד להתמודד בהיבט המשפטי

מערכת המשפט הצבאית – האם היא דומה לזו האזרחית?

״כל הכבוד לצה״ל״ – המילים הללו זכורות לכולנו מתוך סרט הפולחן ״גבעת חלפון אינה עונה״. ובכן, באמת כל הכבוד לצה״ל וכל הכבוד למערכת הצבאית שיודעת להתנהל במקביל לחיים האזרחיים במדינת ישראל ולתת מענה לכל צורך – בין אם מדובר ברווחת החייל, בבריאותו, מזון, מלבוש וגם, במידת הצורך, מערכת משפטית.

כידוע לכולנו, לצבא יש משטרה משלו ויש פרקליטות משלו ואלו פועלים מול בתי המשפט הצבאיים שהינם מערכת משפטית מקבילה לזו האזרחית ואשר אמונה על טיפול בעניינים וסוגיות משפטיות הקשורות להתנהלות תוך צה״לית.

אמרנו מקבילה אבל זה לא מדויק, כיוון שקווים מקבילים לעולם לא ייפגשו ודווקא במערכת המשפט הצבאית י תינתן הרשאה אף לעורך דין אזרחי לטפל בייצוגו של חייל. לא כל עורך דין אזרחי רצוי שייצג במשפט צבאי, זכות זו צריכה להיות נחלת לעורכי דין בעלי היכרות מעמיקה עם מערכת המשפט הצבאית ואשר יודעים כיצד להתנהל בבית הדין הצבאי ומכירים את ייחודו.

במערכת המשפט הצבאית דנים בעבירות פליליות ובעבירות משמעת. עבירות המשמעת  נידונות במרבית המקרים ביחידתו של החייל והוא נשפט על ידי הקצין הממונה. עבירות פליליות נידונות בבית הדין הצבאי, בפני שופט צבאי וחשוב לדעת כי בהשוואה למערכת האזרחית – ידוע כי מערכת המשפט הצבאית פחות נוטה לסלחנות ודנה לחומרה מקרים שבאזרחות היו מקלים בהם. דבר זה משמעותי במיוחד בנושא של עריקים כיוון שהם יכולים למצוא עצמם נשפטים בדין משמעתי (ביחידה) או מול בית דין צבאי, תלוי אם הוחלט להגיש נגדם כתב אישום או לא.

מהי עריקות וכיצד נוהג הצבא בעריקים?

מבלי להיכנס יותר מדי לסיבות המביאות לכך ולהיתכנותן של נסיבות מקלות לעומת התנהלות בלתי תקינה בעליל, קיימת תופעה של חיילים העורקים משרותם בצה״ל. עריקות הינה עזיבת היחידה בה אתה משרת מתוך כוונה שלא לחזור. בטרם מוגדר חייל כעריק, הוא נחשב לנפקד. הגדרה זו תקפה למשך 21 יום, בהם החייל נחשב עדיין כמשויך ליחידתו המקורית וזו אמונה על ביצוע ביקורי בית וניסיון לטפל בחייל ולשכנע אותו לשוב ליחידה ולהשלים את שירותו הצבאי.

היה ולא צלחו אנשי היחידה לשכנע את החייל לחזור בו מנפקדותו ועברו 21 ימים, מדווחים על החייל כעריק והוא עובר לטיפולה של המשטרה הצבאית. בשלב זה מוציאים על שם החייל פקודת מעצר וכן צו עיכוב יציאה מן הארץ. מרגע שהפך החייל לעריק פועלת המשטרה הצבאית בכל דרך אפשרית על מנת ללכוד אותו ולהביאו למעצר. פעילות המשטרה הצבאית עשויה לכלול מעקבים, ביקורי פתע בכתובות בהן חושדים שהחייל עשוי להתגורר, בדיקת פעילות בחשבון הבנק של החייל, אפילו עוקבים אחרי חשבונות של החייל במדיה החברתית (פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר וכדומה). בנוסף, משטרת ישראל מקבלת עידכון וכך יתכן שאפילו בבדיקת רישיונות שגרתית יכול כל שוטר אזרחי לקבל התראה על כך שמי שהזדהה מולו כרגע הוא עריק והוא רשאי לעצור אותו ולהעבירו לידי המשטרה הצבאית.

מעצר צבאי היא רק התחנה הראשונה בשרשרת האירועים שמצפים כעת לעריק שנלכד.

בזמן שהעריק נמצא במעצר, פרקליטות עריקים – שהיא הזרוע הביצועית לענייני עריקים של הפרקליטות הצבאית – צריכה להחליט אם להגיש כתב אישום כנגד העריק או לא. עריקות היא עבירה ייחודית לצבא, לכן בהתאם לנסיבות שהובילו לעריקות יכולים להחליט בצבא אם לטפל במקרה ברמה המשמעתית – כלומר לשפוט את החייל ביחידה – או ברמה הפלילית – בבית דין צבאי. במרבית המקרים מוגש כתב אישום (כבר ציינו שבצבא הנטייה היא להחמיר) והחייל העריק עומד למשפט מול בית הדין הצבאי.

מנקודת מבטו של בית הדין הצבאי, במרבית המקרים, חומרת העבירה נמדדת על פי משך ההיעדרות. קיימים עוד היבטים הנלקחים בחשבון במהלך המשפט, אך חומרת העבירה תהיה כמעט תמיד ביחס ישיר לאורך ההיעדרות.

בתי המשפט הצבאיים נוטים להשית על עריקים עונשי מאסר בפועל היכולים לנוע בין חודשים ספורים ועד למעלה משנת מאסר. עונשים אלו נמוכים מן העונש המירבי המותר לפי פקודות הדין הצבאי אך כמובן שבתי הדין לא מתעלמים מנסיבות כאלו ואחרות העשויות להוביל אדם לערוק. השופטים יתייחסו אחרת למי שערק מסיבות כלכליות או נפשיות לעומת מי שעושה זאת מסיבות של אידיאולוגיה אנטי צבאית או ״כי נמאס לו״. כמובן שבכל משפט ישנה גם חשיבות רבה לייצוג הולם ומקצועי של הנאשם מול בית הדין.

למי כדאי לפנות על מנת לקבל ייצוג במשפט על עריקות?

מי שידו אינה משגת לשלם לעורך דין יקבל ייצוג של פרקליט מהסנגוריה הצבאית. אם אתם יכולים לשלם לעורך דין חיצוני, אנחנו מציעים לכם לפנות אלינו. משרד עורכי הדין ״אבריאל״ נוסד על ידי עו״ד אריה אבריאל כבר בשנת 1973. עו״ד אבריאל הינו נוטריון ומגשר אך בנוסף מדובר בשופט צבאי בדימוס בדרגת סא״ל במילואים בבית הדין הצבאי לערעורים. המשרד שייסד ואשר פועל כבר קרוב ל-50 שנים, הלך וצמח עם השנים, התפתח לעסק משפחתי בו עובדים בצוותא מספר עורכי דין, בני המשפחה, אשר צברו ביחד ניסיון עצום בניהול תיקים מסוגים שונים – כולל ייצוג נאשמים בבתי דין צבאיים.

אם אתם מוצאים עצמכם נאלצים להתמודד מול מערכת המשפט הצבאית, אנו ממליצים לכם ליצור עימנו קשר. תוכלו לעשות זאת בקישור הזה או להתקשר אלינו לטלפון 04-8521118. ייצוג משפטי בבית דין צבאי כמו שאנו יודעים להעניק, תתקשו למצוא במקום אחר.

לבירורים ומידע נוסף צרו קשר